Kedves vásárlónk! Meglévő profilodba való bejelentkezéshez nyomj az "Elfelejtettem a jelszavamat" gombra, ez által új jelszó generálódik, amelyet emailben küldünk el számodra!

Anger Kertészet

Kérdésed van?

1173 Budapest, Pesti út 182

+36 70 677 1048

info@angerkerteszet.hu

Kategóriák
Anger Kertészet

Kérdésed van?

1173 Budapest, Pesti út 182

+36 70 677 1048

info@angerkerteszet.hu

  • Kategóriák
    • Újdonságok
    • Akciós Termékek
    • Termékek
    • Dekorációs kellékek
    • Cserepek és Kaspók
  • Cikkek
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőség
  1. Cikkek
  1. Cikkek
Vissza
Palántázás: kezdőbarát útmutató pontos lépésekkel

Palántázás: kezdőbarát útmutató pontos lépésekkel

2025.03.28 21:44 Anger Kertészet
Anger Kertészet

Palántázás: kezdőbarát útmutató pontos lépésekkel

Tavasszal elkezdődnek a kerti munkálatok és a téli kopár látványt lassan felváltják a friss hajtások. Ideális időszak arra, hogy a szükséges előkészületekkel megalapozzuk növényeink egészségét és későbbi pompáját. Ha azt szeretnéd, hogy növényeid erősek és egészségesek legyenek, a szakszerű palántázás elengedhetetlen. Pontosan mikor és hogyan érdemes belevágni? Íme egy kezdőbarát útmutató pontos lépésekkel!

Mi az palántázás pontosan?

Mielőtt bemutatnánk a palántázás lépéseit, érdemes tisztázni, pontosan mit is takar ez a növénytermesztési módszer. A palántázás során a növényt először nem a végleges helyére, hanem egyéb védett helyre, úgynevezett nevelőágyásba helyezzük. Ennek célja elsősorban a növény védelme, gyorsabb fejlődése, korábbi és hosszabb termésképzése és nagyobb fokú ellenállósága. Az előnevelt palánta megerősödését és fokozatos hozzászoktatását követően jöhet a szabadföldbe ültetés. Fontos megjegyezni, hogy a palántázás nem azonos a vetéssel, hiszen az utóbbi minden esetében magról és általában már a növény végső helyén történik.

A palántázás lépései: így ne rontsd el

A palántanevelés a kezdő hobbikertészek számára is könnyedén elvégezhető feladat, fontos azonban szem előtt tartani néhány alapszabályt. Következzenek a palántázás lépései, amiket ha betartasz, biztos lesz a siker!

1. lépés: előkészületek

Az első és egyik legfontosabb lépés a szükséges eszközök beszerzése. A sikeres palántázás elengedhetetlen kelléke a magas minőségű, rostban és tápanyagban gazdag palántaföld, a vetőmag és a palántanevelő tálca vagy ültetőpohár. Utóbbiból választhatunk akár egyszer használatos, lebomló poharat is. Kiemelten figyeljünk arra, hogy minden eszköz, beleértve a magot és földet is, tiszta, gomba- és vírusmentes legyen.

2. lépés: magvetés

A magvetéshez laza, levegős ültetőtalajra van szükség, ami lehet egy homokos-tőzeges közeg de választhatunk kifejezetten palántaföldet is. A keveréket az ültetőpohárba vagy tálcába tesszük és minimálisan tömörítjük. Egy pálca vagy az ujjunk segítségével lyukat fúrunk a földbe, majd a kiválogatott magokból 1-2 szemet helyezünk bele poharanként, úgy, hogy körülbelül 5-6 cm föld legyen alattuk. Tálcába vetés esetén akár többféle magot is használhatunk, melyeket egy sorba ültetünk az előzőekkel azonos módon. Végül a föld tetejét minimálisan benedvesítjük, ehhez használhatunk öntöző spary-t, hogy ne mosódjanak ki a magok.

Tekintsd meg az oldalunkon elérhető magokat:

  • Babok és borsók

  • Zöldségmagok

  • Virágmagok

  • Fűszermagok

3. lépés: csíráztatás

A vetést követően szellőztethető fedéllel vagy fóliával lefedjük és szobahőmérsékletű, meleg helyre tesszük a palántákat. Ez a párás környezet fogja elősegíteni majd a csírázást. Fontos, hogy naponta egyszer szellőztessük a földet, ezzel biztosítva a fejlődéshez szükséges friss levegőt és elkerülve a penészgombák és baktériumok elszaporodását. 

4. lépés: öntözés

A csírázás ideje alatt, egészen az első sziklevelek megjelenéséig kiemelten fontos a megfelelő és állandó nedvesség biztosítása. Ezt alulról öntözéssel vagy spricceléssel érdemes végezni, hogy semmiképp se öntözzük túl a palántákat.

5. lépés: sziklevelek gondozása

Amikor megindul a csírázás, a fedél vagy fólia eltávolítható. Ebben a szakaszban már nincs szükség olyan magas páratartalomra és hőmérsékletre, ezért érdemes egy hűvösebb helyet találni a palánták számára. Emellett ügyeljünk arra is, hogy kellő fény érje a növényeket. Az öntözés mennyisége is csökkenthető, azonban a föld kiszáradását továbbra is kerüljük. 

6. lépés: tűzdelés

Amikor a palánták kicsíráznak, elérkezik a tűzdelés ideje. A pikírozás néven is ismert lépés lényege, hogy a fiatal növényeket eggyel nagyobb helyre ültetjük át, ezzel biztosítva a megfelelő életteret, gyorsabb fejlődést és jobb tápanyagfelvételt. Amikor már megjelenik 2-3 sziklevél, szár- és gyökérsérülés nélkül, óvatosan kiemeljük a növényt, majd az előre előkészített új cserépbe helyezzük. Ha korábban keltetőtálcában nevelkedtek együtt a palánták, most már egyesével ültessük őket, hogy szabadon növekedhessenek. Fontos, hogy továbbra is nedves legyen az ültetőközeg.

7. lépés: kiültetés

A palántázás lépései a várva várt kiültetéssel zárulnak. Általában a magvetést követő 4-6 hét elteltével, a palánta 3-4 lombleveles állapotában kerül sor erre. Kiültetést megelőzően elengedhetetlen a fokozatos szoktatás, mely során legalább egy héten keresztül felkésztjük a növényt a kültéri hőmérséklethez és fényviszonyokhoz. Ehhez érdemes a palántát naponta egyre magasabb óraszámban kihelyezni a végső helyére. Az ültetés során óvatosan, ügyelve a gyökér és szár épségére, egy előre előkészített ültetőgödörbe helyezzük a növényt, majd megöntözzük.

Palántázási időpontok: egyszerű palántázási naptár

A palántázás időzítése általában a növény típusától, az időjárástól és a nevelés helyszíntől függően változhat. Míg a jó fagytűrő képességű növények előnevelése elkezdhető már késő télen, addig a melegkedvelő típusokét inkább kora tavaszra érdemes időzíteni. Nagy segítséget jelent ilyenkor a vetési naptár, mellyel jobban átláthatjuk az ajánlott időpontokat. Íme a legnépszerűbb növények javasolt vetési ideje beltéren, takarás mellett!

  • Paprika: január-március

  • Sárgarépa: január-március

  • Chili: január-március

  • Fejes saláta: február-március

  • Zeller: február-március

  • Paradicsom: február-március

  • Kakukkfű: február-március

  • Padlizsán: február-április

  • Bazsalikom: február-április

  • Rozmaring: február-április

  • Petrezselyem: február-június

  • Spenót, mángold: március-április

  • Sütőtök: március-április

  • Sóska: március-április

  • Cukkini: március-április

  • Uborka: március-április

  • Eper: március-május

  • Kapor: március-július

  • Újhagyma: március-július

  • Kukorica: április-június

Gyakori kérdések és válaszok

Melyek a palántázás kellékei?

A sikeres palántázás kellékei a magas minőségű, rostban és tápanyagban gazdag palántaföld, a vetőmag és a palántanevelő tálca vagy ültetőpohár. Emellett még szükség lehet ollóra, lapátra és öntöző spray-re is.

Mikor jön el a palántázás ideje?

A palántázás ideje a növény típusától és az időjárástól is függhet, de a legtöbb esetben elmondható, hogy kora tavasszal érdemes elkezdeni az előnevelést.

Lehetséges a palántázás tojástartóba?

A vetőmag ültetésére több módszer is rendelkezésünkre áll. Az ültető edények és szaporító tálcák mellett, pénztárca -és környezetbarát megoldás lehet a palántázás tojástartóba, tejfölös dobozba és egyéb háztartási eszközökbe. Minden esetben figyeljünk azonban ezek fertőtlenítésére. 

Palántázás otthon: melyek a gyakori kezdő bakik?

A palántázás otthon is egyszerűen elvégezhető kertész feladat. Alapos előkészületekkel elkerülhetjük az olyan gyakori kezdő bakikat, mint a nem megfelelően megtisztított ültető edény, a rossz minőségű magok vagy föld választása, a túl sok vagy éppen túl kevés öntözés, a nem megfelelő páratartalom vagy szellőztetés biztosítása, a tűzdelés kihagyása vagy éppen a szoktatás nélküli kiültetés.

A palántázás januárban túl korai?

Az időzítés kulcsfontosságú és több tényezőtől függ. Az olyan hideg- és fagytűrő növények esetén, mint például a fejes saláta, retek és spenót, a palántázás januárban is elkezdhető üvegházban vagy beltéren.

Lehetséges a palántázás lakásban?

Természetesen, a palántázás lakásban is lehetséges. A sikeres palántaneveléshez azonban fontos a megfelelő páratartalom, hőmérséklet, nedvesség és fény biztosítása.

Palántázás üvegházban vs. fóliasátorban: mik a legfontosabb különbségek?

A palántázás üvegházban és fóliasátorban is lehetséges. A legfontosabb különbségek az anyaghasználatból adódnak. Míg a palántázó üvegház tartósabb, nagyobb védelmet nyújt a hideg ellen és jobb fényáteresztést tesz lehetővé, addig a fólia kedvezőbb árú és képes átengedni az UV-sugarakat. 

Anger Kertészet: szerezd be a palántázási kellékeket egy helyről, kedvező áron!

Kedvet kaptál a saját zöldségek, fűszernövények és virágok neveléséhez? Az Anger Kertészetre a palántázásban is számíthatsz! Fordulj bizalommal a tapasztalt szakértőkhöz, akik segítenek a tökéletes növények és kiegészítők megtalálásában. 

Virág- és zöldségmagok megtekintése

 

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Anger Kerteszet Kft
  • 1173 Budapest, Pesti út 182
  • +36 70 677 1048
  • info@angerkerteszet.hu
  • facebook

  • instagram

  • Tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

 

Feliratkozás
  • Újdonságok
  • Akciós Termékek
  • Termékek
  • Dekorációs kellékek
  • Cserepek és Kaspók
  • Cikkek
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőség
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.